Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

Керівництво ВМС гальмує ремонт бойового корабля “Нетішин”

“Нетішин” – унікальне бойове водолазне судно з професійним обладнанням. Обладнання...

Керівництво ВМС гальмує ремонт бойового корабля “Нетішин”

Керівництво ВМС гальмує ремонт бойового корабля “Нетішин”

“Нетішин” – унікальне бойове водолазне судно з професійним обладнанням. Обладнання придбане на гроші, які Народ України довірив нам. Але судно знаходиться у критичному стані і потребує негайного ремонту. Керівництво ВМС, на наші неодноразові звернення, дякує за нашу громадянську позицію і далі нічого не рухається.

З того часу, як нас примусово позбавили від Кримського півострову, Країна майже «забула» про морській кордон та наші водні акваторії. Тим не менш, морський кордон в нас все ж таки є, і його постійно потрібно оберігати від ворожих ДРГ країни-агресора. На жаль, акваторії Чорного та Азовського морів нам стає дедалі важче контролювати. Постійно спостерігається порушення морських державних кордонів суднами ворога, замаскованими під риболовів чи сухогрузів. Військові флоту в приватних бесідах розповідають про агресію противника з боку моря все частіше і частіше.

В грудні 2015 року два наших водолазних судна виконували бойове завдання в акваторії Чорного моря – захищали нафто(газо)добувні платформи. Вони розкидані між Змеіним островом (недалеко від Іллічівська) і Тарханкутом (Крим). Російський флот завіз свій екіпаж на обслуговування платформ і заблокував підходи до них крейсерами. Наші кораблі не змогли впоратись із задачею через те, що серьйозного озброєння проти російського морфлоту в нас нема.

Судна ВМС України, що безпосередньо виконують патрулювання кордонів, значно відстають по своїм технічним характеристикам від ворожих. Більше двох десятків суден так і не повернулися із Севастополя. За повідомленням керівництва Військово-Морських Сил Збройних Сил України, більшість бойових кораблів та суден потребують виконання значного обсягу ремонтних робіт, а фактично вони знаходяться в критичному стані і потребують негайного докового ремонту.

Наша історія боротьби за «життєздатність» одного з таких кораблів почалась ще влітку 2015 року. Ми познайомились з чудовою командою морського водолазного судна (далі МВС) «Нетішин». Командування військової частини А1228 неодноразово зверталось за допомогою і ми в найкоротші терміни забезпечували вкрай необхідними приладами, обладнанням та засобами першої необхідності. Так за декілька місяців для судна було придбано систему автоматичної ідентифікації суден Raymarin AIS-350 з картплотером, виносною антеною та ехолотом, гумовий човен «Бриз» з 15-ти сильним двигуном, комплект радіостанцій (7 од.), сучасна радіостанція, дренажний насос з рукавами, медикаменти, матеріали для ремонту корпусу та комплект водолазного спорядження. Загальна вартість допомоги склала понад 200 тис. грн.

с прибором
Проте ми розуміли, що найголовніша допомога для екіпажу судна – це приведення в належний стан корпусу, поворотно-рульового механізму та двигунів.

уваление коробки

За сприянням Миколаївської ОДА, ми взялися провести доковий ремонт та відремонтувати МВС «Нетішин». Останній док судно бачило ще в далекому 1999 році, хоча згідно Наказу Міністерства Оборони № 855 від 14.12.2012 р., докування необхідно проводити 1 раз на 2 роки. Тільки за 2015 рік “Нетішин” пройшов 4749 морских миль, в два рази більше, ніж в 2014 р. Термінова необхідність проведення усіх робіт була зазначена в відомості докових ремонтних робіт, та цілком підтвердилася за результатами оглядів волонтерів та профільних спеціалістів.

Під час виконання завдань та навчань, спостерігається значне потрапляння води в трюми через ущільнення валів, неодноразова розгерметизація цистерн фекальних стоків, з подальшим потраплянням стоків в машинний відсік, відсутність понад 50 відсотків клепок з’єднання палубної надбудови до корпусу судна, значна вібрація під час руху судна.

колаж

Останнім часом командування ВМС ЗСУ тисне на капітана та екіпаж МВС «Нетішин», віддає незрозумілі команди – вихід в море з льодом, хоча судно для цього не призначене. Елементрано “Нетішин” не має “льодового поясу” – це посилена металом носова частина корабля.

ледокол
Чому ми обрали саме “Нетішин”? Водолазне судно такого рівня обов’язково треба тримати в бойовому стані. Адже підступність ворога вже неоднарозово ставило нашу Країну в небезпечне становищє. “Морські котикі”намагаються виконувати свої задачі, але з перемінним успіхом, судно розсипається на очах. Навіть зараз «Нетішин» стоїть в Одеському доці, до якого ледь дійшло власними силами. Власне кажучи, судно постійно зазнає стихійні ремонтні роботи «на ходу». Звісно, ремонтують бортові механіки.

Дата постановки судна в док була запланована на початок вересня 2015 р., але згодом за проханням керівництва ПВМБ ВМС ЗСУ перенесена на 15 вересня 2015 року в зв’язку з навчаннями «Сі-Бриг 2015».  15 вересня 2015 року МВС «Нетішин» в док не був направлений, оскільки згідно вказівки генштабу (зі слів керівництва ВМС ЗСУ) судно виконує завдання та буде направлене «21» вересня 2015 року. Згодом за повідомленням керівництва ПВМБ ВМС ЗСУ дане судно не буде поставлене в док, так як немає гарантій щодо виконання ремонтних робіт. На ТОВ «Завод Океан» було підготовлене стапельне місце та визначено порядок підйому судна, та проведення робіт з забезпеченням усіх технічних вимог,  а спеціалізовані роботи зобов’язалося виконати ТОВ «Південна судоремонтна компанія». Спеціалістами був розроблений кошторис доково-ремонтних робіт, загальна вартість яких склала 2,5 млн. грн. На нашому сайті був відкритий проект по збору коштів для закупівлі усіх необхідних матеріалів для докового ремонту судна та на сьогоднішній день зібрано понад 84 тис. грн. Також нами закуплені матеріали для проведення ремонтних робіт (зварювальні електроди, абразивні круги, металопрокат) та отримано повний комплект відповідних антикорозійних матеріалів фірми JOTUN на загальну суму понад 300 тис. Отже місце для проведення ремонту у нас є, необхідні матеріали частково закуплені, кошти збираються, організації, що нададуть допомогу в проведенні ремонту у нас є, немає лише волі командування ВСМ ЗСУ.

Наш Фонд неодноразово зверталося до Вищого керівництва ЗСУ, на що отримав письмові відповіді, в яких керівництво дякує за нашу громадянську позицію і повідомляє що дане судно можливо буде відремонтовано в четвертому кварталі 2016 року. Натомість керівництво ВМС ЗСУ пропонує передати їм зібрані кошти чи виконати ремонт неходових суден, на приклад «Євпаторія».

На сьогоднішній день стан судна критичний, адже воно розсипається на очах. За його живучість бореться виключно екіпаж судна. Саме зараз МВС «Нетішин» стоїть в Одеському порту, так як отримало 3 значних пошкодження борту в результаті сильного зносу металу. Пробоїни були тимчасово ліквідовані шляхом встановлення латок, але це вирішить питання лише на деякий час.

Ми вже підключили державні й приватні ЗМІ для підтримки розповсюдження інформації. Разом ми змусимо керівництво прискоритись в прийнятті рішення.

Наразі, терміново необхідно зібрати кошти для проекту “Нетішин”. Відновлення”. Найближчим часом ми поставимо корабель в док і треба буде негайно виконати всі заплановані роботи. Залишилось зібрати майже 510 тис грн. Без вашої допомоги нам не перемогти!

 

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас