Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

Медикаменти для армії

Терміновий збір коштів на медикаменти для українських захисників

Військова аптечка – склад індивідуальної медичної аптечки для бійця ЗСУ

Військова аптечка – склад індивідуальної медичної аптечки для бійця ЗСУ

Найкраща битва — це та якої не було. Якщо її не уникнути, то необхідно зберегти якнайбільше життів. Тому для воїна ЗСУ важлива не лише ефективна зброя, а й правильно укомплектована військова аптечка швидкої допомоги. Індивідуальна аптечка значно збільшує можливості бійця в наданні самодопомоги. Така аптечка забезпечує термінову допомогу при двох основних причинах смерті на полі бою: сильної кровотечі та недостатності дихальних шляхів. Кожна військова аптечка у складі ЗСУ кратно підвищує виживання наших воїнів. Також важливо знати, що саме входить до складу військової аптечки армії ЗСУ, тому що не варто забувати про головне правило при наданні допомоги “не нашкодь”.

Ми відповімо на запитання, як можна доповнити стандартну аптечку і що в неї не варто класти. Наприкінці статті ви дізнаєтеся як вибрати правильний кровоспинний джгут-турнікет.

З чого складається аптечка ЗСУ

Готуючи спорядження дуже важливо дотриматися балансу між його вагою і мінімальною кількістю необхідних предметів. Перечислені нижче позиції, які входять до армійської аптечки, це найменше з того, що може зберегти здоров’я або врятувати життя.

  • бинт марлевий стерильний;
  • пакет перев’язувальний індивідуальний стерильний;
  • лейкопластир на нетканній основі;
  • гофрований кровоспинний бинт;
  • пара рукавичок медичних оглядових;
  • термоковдра;
  • два джгути-турнікети типу CAT або SOF;
  • ножиці атравматичні для розрізання одягу та взуття;
  • маркер для нанесення інформації;
  • назофарингеальний повітропровід;
  • армійська медична сумка.

Розширений набір визначає кожен для себе індивідуально.

Міноборони придбало 15 тис. військових аптечок по 1 600 грн

Бинт марлевий стерильний

Стерильний бинт застосовується в багатьох випадках: опіки, фіксація кінцівки, фіксація тампонів, зупинка кровотеч, перев’язка ран, накладання фіксуючих або давлять пов’язок.

Бинт марлевий медичний стерильний, 14 см х 7 м: ціни та характеристики

Бінт повинен бути достатньо щільним, щоб надійно фіксуватися на тілі, без швів, підпресований по краях, щоб запобігти розвалюванню на нитки, з рівним плетінням, добре вбирати вологу, стерилізованим без допомоги хлорки і не мати дефектів на упаковці.

Бинт марлевий

Пакет перев’язувальний

Більш просунутий варіант бинта, який використовується в арміях більшості розвинених країн. Перев’язувальний пакет ще називають “ізраїльським бандажом”, він розроблений спеціально для того, щоб боєць самостійно зміг накласти кровоспинний бандаж, навіть однією рукою.

Пакет перев'язувальний

Перев’язувальний комплекс складається з еластичного бинту з абсорбуючою подушкою, на звороті розташовується пластикова застібка, яка допомагає ефективно зафіксувати бинт. Упакований перев’язувальний пакет у герметичну стерильну упаковку з короткою інструкцією.

Лейкопластир на нетканій основі

Універсальний засіб як у мирний час, так і у воєнний. Пластир повинен бути гіпоалергенним, широким, у вигляді котушки та на віскозній основі. Такий пластир не липне до одягу, рук, та, на відміну від тканого пластиру, потрібний відрізок легко відірвати руками.

Пластырь медицинский «FP Family Plast» на нетканой основе 2,5 см х 500 см, 1 штука

Засіб для зупинки кровотечі

Спеціальний стерильний бинт, просочений гемостатичним засобом, який використовується для зупинки кровотечі. Бінт тампонується в рану, кровотечу з яких складно зупинити накладанням бандажу (пахвинна складка, пахвова зона ітд). Раніше використовувалися порошки з аналогічними властивостями, але від них відмовилися через непрактичність у бойових умовах.

Засіб для зупинки кровотечі

Особливості гемостатичного засобу:

  • Має характерну форму складеного зигзагами бинта. Таке компонування допомагає швидко тампонувати рану без необхідності розмотувати рулон.
  • Гофрована структура бинта для кращого поглинання.
  • Бінт просочений спеціальним засобом.
  • Матеріал не лущиться і не розпадається для зручного вилучення з рани під час надання професійної допомоги.

Медичні рукавички

Пара звичайних латексних або нітрилових медичних рукавичок. Якихось хитрих способів застосування рукавичок немає, вони використовуються за прямим. Рукавички призначені уберегти від інфекцій та забруднень як пораненого, так і людини, яка надає допомогу. У польових умовах не завжди є час на гігієну і правильно надіти рукавички, не пошкодивши, але їх наявність обов’язкова в аптечці.

Медичні рукавички

Термоковдра

Термоковдра або ізофолія це поліетиленова фольга розміром 1,5х2,5м., з алюмінієвим напиленням, яка має безліч застосувань знайомих кожному виживачеві або екстремальному туристу. Головне призначення термоковдри в умовах бойових дій це сховатись/укрити постраждалого тим самим зберегти до 90% тепла тіла. У деяких випадках ізофолія може використовуватися для транспортування пораненого.

Термоковдра

Термоковдра дешева, легка, міцна і еластична тому вона напевно має 1001 спосіб застосування, ось деякі з них:

  • зігрітися в холод або сховатись від сонячних променів у спеку;
  • використовувати як тепловий екран біля багаття для збереження тепла;
  • можна сконструювати вирву для збору дощової води;
  • у вигляді тенту можна захиститися від дощу чи вітру;
  • нарізавши ковдру смугами, можна зробити мотузку.

Джгут-турнікет

Джгут турнікет САТ — ефективний засіб для швидкої зупинки різних видів кровотеч як верхніх, так і нижніх кінцівок. Такі турнікети використовують Збройні сили США, а також деякі європейські армії. Турнікети CAT прошли 7 поколінь інновацій, з кожним поколінням конструкція та матеріали джгута удосконалювались.

Джгут CAT 7 покоління

Крім маркетингових “фішок” на кшталт нагороди “10 великих винаходів”, маси польових та медичних випробувань на ефективність, турнікет CAT має ряд цілком практичних переваг:

  • швидка зупинка кровотечі
  • можливість застосування однією рукою
  • застосування в будь-яких погодних умовах
  • надійна фіксація за допомогою текстильної застібки

Ножиці атравматичні

Сталеві військові тактичні атравматичні ножиці із пластиковими ручками. Ці ножиці спеціально розроблені для використання персоналом рятувальних служб та військовими медиками. Форма ножиць ідеально підходить для швидкого розрізання елементів одягу або взуття без загрози травмувати потерпілого.

Ножиці атравматичні

Ножиці такого типу мають характерну та впізнавану конструкцію, яка дозволяє їм легко різати одяг, не застрягати та не залипати в ньому. Ножиці гарантовано справляються з більшістю типів тканин, а також з наступними матеріалами:

  • щільна натуральна шкіра до 2 мм.
  • нейлон Cordura густиною до 700-1000 D.

Маркер

Найпростіший перманентний маркер, яким вказуються час накладання джгута та важлива інформація про поранення. Так як солдат може перебувати (і бути поранений) в різних погодних умовах, буде перевагою якщо маркер досить міцний, з щільно прикріпленим ковпачком.

Маркер

Назофарингеальний повітропровід

Назофарингеальний повітропровід – це гнучка трубка, виготовлена із спеціального силікону. Трубка вставляється в носовий прохід для забезпечення доступу повітря до дихальних шляхів.

повітропровід

Якщо при пораненні людина знепритомніє, язик може запасти в горло через розслаблення м’язів щелепи. Це може викликати блокування дихальних шляхів і навіть смерть від ядухи.

Назофарингеальний повітропровід дозволяє створити вільний канал для дихання у непритомної людини.

У комплекті завжди повинен бути пакетик зі спеціальним лубрикантом, який використовується при введенні трубки для запобігання пошкодження слизової оболонки.

Сумка

Якихось жорстких стандартів виготовлення аптечних сумок немає, але головна вимога — це зручність і вологостійкість. Якщо розглянути армійські аптечки, якими користуються солдати ЗСУ детальніше, ми маємо наступні характеристики:

  • Прямокутна форма розміром 20x14x10 см.
  • Матеріал водостійкий нейлон (Кордура або Оксфорд).
  • Найчастіше використовується оливковий колір або койот.
  • Як кріпильний інтерфейс використовується MOLLE. Такий тип кріплення дозволяє легко прикріпити аптечку у зручному положенні на будь-яке розвантажувальне спорядження.
  • Наявність дренажного отвору на дні сумки.
  • Можливість легко відкрити сумку рухом однієї руки.
  • Усередині кілька кишень та еластичних слотів для кріплення вмісту.

сумка для аптечки

Як можна покращити армійську аптечку

Найпростіший спосіб зробити армійську аптечку ефективнішою це покласти всього по більше: 2 турнікети, кілька бинтів, пару кровоспинних засобів, додатковий пластир або другу пару рукавичок. Такий екстра набір допоможе забезпечити індивідуальну допомогу набільш високому рівні, так як поранень може бути більше одного.

Як додаткові засоби, які можна помістити в аптечку виділяють наступні:

  1. Пов’язка оклюзійна HALO. Спеціальний пластир, який використовується для закриття ран у грудній клітці при пневмотораксі. Комплектується 2 шт. в упаковці, для вхідного та вихідного отвору.
  2. Разом з HALO є сенс взяти декомпресійну голку, яка використовується для стравлювання повітря з легень при напруженому пневмотораксі.
  3. Набір протизапальних засобів, антибіотик, знеболювальне. Пігулки повинні бути в твердій упаковці.
  4. Протиопікова гідрогелієва пов’язка. Накладання такої пов’язки не потребує спеціальної підготовки. Пов’язка має охолоджуючий ефект.
  5. Як додатковий засіб для зупинки крові можна додати гемостатик у вигляді гранул.

Що краще не брати до армійської аптечки

Підвищити ефективність індивідуальної аптечки не важко, зробити її менш корисною або навіть шкідливою так само легко. Тому двічі подумайте, перш ніж класти в аптечку наступне:

  • Сильнодіючі знеболювальні. Користі від таких медикаментів небагато, а ось шкоди може завдати достатньо. Передозування препаратами призводить до серйозних ускладнень або смерті.
  • Гемостатик у вигляді порошку. Порівняно з бинтами або капсулами, порошок визнано найменш ефективним. У польових умовах порошок складно використовувати через вітер,дощ або тремтіння рук.
  • Джгут Есмарха. Колись такий джгут вважався досить ефективним, але зараз це релікт, який морально застарів. Такий джгут складно накладати, незручно послаблювати, при використанні може порватись, а при неправильному застосуванні нашкодити. Джгут Есмарха в минулому столітті широко використовувала червона армія, але час невблаганний, впізнаваний червоний колір джгута потьмянів, та й армія втратила свій колір і перетворилася на коричневу.

Як підібрати правильний турнікет

Кровоспинний джгут – це найважливіший засіб в армійській аптечці, який може врятувати життя. При пошкодженні великих артерій часу вкрай обмаль. Наскільки швидко та ефективно буде накладено джгут, залежить те, чи виживе постраждалий чи ні. Тому інформація про те, як підібрати правильний турнікет, може бути вкрай важливою.

Турнікети CAT

Конкуренція у сфері армійського забезпечення відточила типову конструкцію для сучасних кровоспинних джгутів-турнікетів. Найпопулярніша компанія, яка їх виготовляє – CAT (Combat Application Tourniquet). Існує кілька генерацій цього турнікету, найсучаснішими та досить ефективними вважаються покоління 6, 6.5, 7. Турнікетам CAT довіряють армії більшості країн світу.

Турнікет North American Rescue Combat Application Tourniquet Generation 7 - СAT Gen 7

Турнікети SOF

Як не складно здогадатися, турнікети нового типу почали виготовляти безліч компаній, а деякі просто копіювати. Досить якісні аналоги виготовляє компанія SOF. Їхні турнікети володіють усіма перевагами турнікетів CAT, а також пропонують деякі якісні відмінності: металеві скоба та фурнітура замість пластикових, більш щільний нейлон. Ці якості дозволяють припустити, що турнікети SOF можна використовувати неодноразово, хоч виробник цього не вказує.

Турнікети SOF

Обравши турнікет CAT або SOF, ви можете бути впевнені в тому, що:

  • турнікет можна легко накласти однією рукою;
  • завдяки продуманій конструкції турнікет надійно фіксується, не натирає і не зісковзує;
  • завдяки зручній скобі та упору, можна легко посилити та послабити натяг при необхідності;
  • На відміну від старомодних гумових джгутів, сучасний турнікет працює в будь-яких погодних умовах.

Китайські аналоги

Крім брендів, які офіційно використовуються в силових структурах світу, існує безліч китайських реплік, якість яких практично не контролюється. З цієї причини купувати турнікети китайського виробництва не рекомендується. Ви можете купити один вдалий екземпляр досить якісний, але купивши партію таких виробів половина з них може виявитися бракованими.

На цьому відео наш співвітчизник, який служить в армії США, наочно демонструє різницю між якісним турнікетом і реплікою.

Армійські індивідуальні аптечки для ЗСУ

На жаль, ми все ще витрачаємо роки на військові розробки та польові випробування, з’ясовуючи більш ефективні методи вбивства. Разом з цим проводиться чимала робота задля збереження життів. Один із результатів такої роботи і є сучасна індивідуальна армійська аптечка. Ми отримуємо оптимальний набір засобів, які можуть врятувати життя солдату, що вміщуються в невелику сумку, яка не кодить мобільності.

Військова аптечка

Військова аптечка першої допомоги є вкрай важливою для збереження життів наших солдатів у боротьбі за незалежність. Кожен із нас може наблизити довгоочікувану перемогу та звільнення нашої рідної землі від загарбників. Ми можемо зберегти життя воїнам ЗСУ шляхом забезпечення їх найнеобхіднішим.

Медикаменти для армії
386 осіб вже зробили внесок
2 200 602 грн
з 2 200 000 грн
100% зібрано
оновлено 29.04.2024 о 9:15

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас