Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

Рада ухвалила законопроект про статус зниклих безвісти

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект №...

Рада ухвалила законопроект про статус зниклих безвісти

Рада ухвалила законопроект про статус зниклих безвісти

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект № 5435 про правовий статус зниклих безвісти. За законопроект проголосували 238 депутатів. Законопроект визначає поняття «особа, яка зникла безвісти» в контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права таких людей та надає їм відповідний юридичний захист. Законодавча ініціатива також визначає процедуру розшуку зниклих безвісти осіб – від подання заяви про розшук і до його припинення. Передбачає фінансову допомогу їхнім родичам, опіку над майном зниклих, доки їх не знайдуть або не визнають мертвими.

Важливо, що вступ в силу закону про правовий статус зниклих безвісти необхідних родинам зниклих під час війни на Донбасі або під час окупації Криму. Законопроект передбачає створення єдиного реєстру зниклих безвісти. Усі дані будуть зберігатись в одному місці. Людина, котру шукають — матиме офіційний статус зниклої. Рідним зниклих обов’язково повинні надавати усю відому інформацію про долю своїх родичів. Також вони мають право дізнатися про обставини смерті, місце поховання та отримати рештки. Для розшуку зниклих безвісти осіб у зв’язку з війною на Донбасі планують створити Комісію з питань осіб, зниклих безвісти. Визначається, що це орган, який відповідає за з’ясування долі і місцеперебування таких людей. Комісія співпрацюватиме з усіма органами держвлади, міжнародними та громадськими організаціями, які займаються питаннями зниклих безвісти осіб.

Рідні можуть звернутися до суду, аби визнати зниклого безвісти — померлим. У разі, якщо зникла людина згодом була визнана померлою, все одно її продовжують шукати, поки не встановлене місце перебування чи поховання. Для порівняння досі людина вважалася померлою, якщо її не знайшли протягом трьох років. І тепер соціальну допомогу родина буде отримувати стільки, скільки зниклого будуть шукати та не визнають померлим.

Зараз в Україні точна кількість зниклих безвісти невідома. Нардеп Ірина Геращенко раніше повідомляла про близько 400 осіб, натомість Міністерство з питань окупованих територій повідомляло про майже чотири тисячі осіб зниклих. У Міжнародному Комітеті Червоного Хреста наводять дані про дві-три тисячі людей + 700 неідентифікованих тіл лише на підконтрольній Україні території.

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас