Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

«Помста не втішала». Роковини кривавих боїв за Георгіївку та Лутугине

27 липня 2014 року українські військові встановили контроль...

«Помста не втішала». Роковини кривавих боїв за Георгіївку та Лутугине

«Помста не втішала». Роковини кривавих боїв за Георгіївку та Лутугине

27 липня 2014 року українські військові встановили контроль над Георгіївкою та Лутугиним. Ці бої були одними з найжорстокіших та важливих. Луганськ був майже у кільці наших сил. Бійці «Айдару» згадують, що по ним тоді «працювали» фахівці. Місцевість була практично відкритою і шанси на порятунок були мінімальні.

«Вісім людей загинули відразу. Решта спробували сховатися за довколишніми будівлями, але тут сталася фатальна випадковість. Командир танка, поправляючи під вогнем «колорадів» заклинив кулемет, був убитий з великокаліберного рушниці (ПТРС потім був узятий як трофей) і впав у люк, що там сталося невідомо, але відразу ж пролунав постріл. Від нього загинуло ще двоє. Вцілілий боєць прибіг до основних сил, взяв «таблетку» УАЗ-452, повернувся і під вогнем вивіз поранених», – згадують у «Айдарі».

Бійці “Айдару” готуються до штурму. Фото 19 липня 2014 року, за тиждень до трагічних боїв.

Тоді стало ясно, що штабний план взяття Лутугиного полетів до біса. Розлючені ротні «Айдара» відкоригували початковий план вже загиблих товаришів. Вони зайняли південні висоти і, розділившись на дві групи, вдарили по ворогу. «Як для нас була несподіванкою концентрація сепарів, так для них виявився несподіваним підхід наших штурмовиків з тилу. Засаду ми повністю знищили, що дозволило ввести в бій бронетехнику»,- сказали тоді у «Айдарі».

Друга група добровольців тоді «давила» мінометників і живу силу вздовж південних околиць. «Терористи бігли, залишивши Лутугине, Успінку, Георгіївку. У нас лишились 36 тіл і 20 полонених. Але це якось не втішало. Батальйон тоді втратив 12 бійців, включно з командиром роти підполковником Сергієм Ковригою.

Алієв Йолчу Афі Огли «Аварець», Бойко Віталій Васильович, Василаш Ілля Євгенович «Дєд», Вербовий Михайло Вікторович «Лєший», Давидчук Олександр Васильович, Квач Орест Арсенович, Коврига Сергій Володимирович «Лялік»,  Куліш Іван Володимирович,  Личак Микола Анатолійович, Менюк Станіслав Петрович, Римар Ігор Віталійович «Сірко», Шостак Сергій Олександрович «Шест»

Вже через кілька тижнів на цьому ж місці українські військові почнуть бої з регулярними російськими військами. У тяжких боях сили АТО почнуть відступ. А 25 вересня країна здригнеться від новин: російські бойовики і місцеві найманці розстріляли 40 жителів Георгіївки -за допомогу українській армії: в той час, коли бойовики увійшли до міста, у них уже були «розстрільні списки». Очевидці свідчили, що розстріл проводився в межах міста, тіла присипали землею, місце поховання утрамбовували важкою технікою.

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас