Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

Палаючі хвилі. Четверті роковини обстрілу катерів захисників Азовського моря

Чотири роки тому бойовики обстріляли катера Маріупольського загону...

Палаючі хвилі. Четверті роковини обстрілу катерів захисників Азовського моря

Палаючі хвилі. Четверті роковини обстрілу катерів захисників Азовського моря

Чотири роки тому бойовики обстріляли катера Маріупольського загону морської охорони «Гриф» і «Калкан», які чергували в трьох морських милях від берега в районі населеного пункту Безіменне Донецької області.

Загиблі Денис Пєтухов (ліворуч) та Богдан Тищенко (праворуч). 

В результаті обстрілу катер «Гриф», яким командував старший лейтенант Дмитро Пєтухов, загорівся і затонув. Морські прикордонники організували рятувальну операцію і витягли з води вісьмох моряків, семеро з яких отримали поранення та опіки. Командир «Грифа» Пєтухов і один з членів його команди – матрос-сигнальник Богдан Тищенко – пропали без вісті. Через рік вони були визнані загиблими, водолазам так і не вдалося знайти решток їх тіл.

Один з членів екіпажу катера «Гриф» Євген Гончаров похвилинно пам’ятає той день:
«Це сталося 31 серпня 2014 року приблизно о четвертій годині дня. Змінившись з сигнальної вахти я спустився в кубрик і ліг відпочивати. Та вже через декілька хвилин сталося перше влучення в катер в районі ходової рубки. Я почув крики своїх товаришів на верхній палубі. Оглянувши трап на ГКП з кубрика, вирішив вибратись через люк на палубу, щоб допомоги своїм товаришам. Але увесь трап було завалено обшивкою катера. Вмить оцінивши пошкодження ходової рубки я прийняв рішення пересуватись по лівому борту катера для допомоги потерпілим.

Зробивши крок я почув дивний свист, який наближався зі сторони берега. Озернувшись на звук я на мить побачив щось на зразок снаряду. Буквально за секунду я зреагував на загрозу та хотів укритись за барбетом, але встиг зробити лише півоберта тіла, як прогреміло друге влучення – в передню частину ходової рубки.

Мене відкинуло на ніс катера. Я спробував підвестись, але в голові паморочилось, а все тіло проймав різкий біль. Найбільше боліла ліва рука. Коли я захотів підняти її та подивитися на пошкодження, то побачив тільки половину руки – інша половина вище локтя була перебита уламком.
Сівши, я пригорнув руку до грудної клітки та вхопився за передпліччя. А іншою рукою провів по лівому боку спини, знайшов декілька глибоких ран осколків.
Зібравшись з силами та ставши на ноги, я зазернув через люк в кубрик, де на підлозі лежав товариш. Я крикнув йому, що треба негайно покинути катер. Ми випригнули за борт і відплили на декілька метрів. Прогриміло третє влучення в катер, після якого решта членів екіпажу покинули судно. Майже одразу прогриміло четверте та п’яте влучення.
Катер зайнявся і почав сильно диміти, почалась детонація деяких боєприпасів. Відпливаючи від катера в сторону берега я відчув, що починаю втрачати свідомість через кровотечу. Щоб уникнути цього я почав час від часу занурюватися під воду. Так і протримався.
В межах години прибув малий катер, нас по черзі почали підіймати на борт та надавати першу медичну допомогу. На жаль, на борту не вистачало двох наших товаришів.»

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас