Запропонувати проект

Для розгляду проекту заповніть форму. Приватну та контактну інформацію буде приховано.
Ваше ім`я
Ваш Email
Назва проекта
Необхідна сума
Опис вашого проекту
Будь ласка, максимально конкретизуйте потреби. Це допоможе уникнути непорозумінь і зайвих уточнень.
Дякуємо!
Допоможи нам швидше закрити збір, розкажи друзям та долучай їх
Поділися у соціальних мережах цим баннером
Поділитись у:
та завантажуй в instagram з посиланням на збір
Разом ми велечезна сила!
Завдяки вам закриті тисячі запитів для ЗСУ! Маємо продовжувати!
Допомогти проекту

Який генератор краще вибрати: для дому, дачі, військових, підприємств

Задача вибору генератора колись здавалася дуже специфічною та для конкретних...

Який генератор краще вибрати: для дому, дачі, військових, підприємств

Який генератор краще вибрати: для дому, дачі, військових, підприємств

Задача вибору генератора колись здавалася дуже специфічною та для конкретних ситуацій: систематичні перебої з енергопостачанням, проживання у віддалених від ліній електропередач місцях, специфіка роботи тощо. На жаль під час війни про цю проблему доводиться замислюватися навіть мешканцям великих міст, які навіть свічки не звикли тримати “про запас”. У цій статті ви знайдете вичерпну відповідь на питання як вибрати генератор в залежності від об’єму споживання електроенергії в побуті, а також розберемося з тим які бувають генератори.

Основні критерії вибору генератора

Підібрати генератор правильного типу, розміру та потужності вкрай важливо, тому що легко купити дуже шумний надлишковий або недостатньо потужний апарат. Деякі генератори розраховані працювати з певними типами приладів, деякі досить складні в обслуговуванні.

Generator 01.
Джерело

Та ж історія з кількістю техніки, яку треба під’єднати. Комусь достатньо придбати генератор для підзарядки гаджетів та роботи за ноутбуком, що вкрай актуально в час повальної дистанційки. Можливо, ви хотіли б зовсім не помічати зникнення світла і користуватися всіма звичними приладами у звичайному режимі. В окремих випадках генератори повинні підтримувати роботу ремонтних робіт, виробництво або функціонування установ та закладів.

Для кожного випадку необхідно знати споживану потужність. Спочатку ми розглянемо загальну інформацію про типи генератори. Далі дізнаємося як розрахувати обсяг споживаної електроенергії та на основі цієї інформації виберемо генератор залежно від потужності.

Які споживачі будуть підключені до генератора?

Насамперед необхідно зрозуміти, які споживачі будуть підключені до електростанції. Це потрібно знати для подальшого розрахунку потужності генератора.

Види споживачів для електростанції

Вибираючи генератор необхідно спочатку розуміти, які джерела споживання будуть підключені до станції.

Усі джерела споживання поділяються на:

Активні – перетворюють електроенергію на світло чи тепло. Не створюють пускові струми, які набагато більші за номінальні. Приклад: лампи розжарювання, електричні плитки, побутові прилади, дрібна побутова техніка (праски, фени, чайники), електронні прилади (телевізор, комп’ютер, оргтехніка).

Реактивні – мають у конструкції електромотори, які на момент запуску споживають енергії у кілька разів більше, ніж під час основної роботи. Приклад: малонавантажені споживачі (лобзики, дрилі, шліфувальні машини), садова техніка, навантажені споживачі (насоси, повітряні компресори, зварювальне обладнання). У реактивних споживачів частина енергії витрачається на утворення електромагнітного поля, або накачування конденсаторів.

Деякі генератори спеціалізовані до роботи з конкретними джерелами споживання.

Який генератор краще вибрати: бензиновий дизельний чи газовий?

Цікавлячись питанням який генератор вибрати, в першу чергу дізнаєтеся що вони бувають трьох основних видів: бензиновий, дизельний чи газовий. Якщо порівнювати їх за ціною, то при рівній потужності дизельні електростанції дорожчі за бензинові. Однак ресурс вони мають удвічі більше.

Бензинові генератори

Бензинові генератори можна вибрати, якщо необхідно резервне, сезонне чи аварійне енергозабезпечення. Бензинові електростанції мають менший ресурс, проте зручніші у використанні за рахунок ваги, розмірів та рівня шуму в порівнянні з дизельними генераторами. У бензогенераторів менш трудомістке та просте обслуговування.

Generator 02.
Джерело

Переваги бензинового генератора:

  • Порівняно низька ціна (якісні моделі продаються від 6000 – 7000 грн.) внаслідок відсутності додаткових підсистем та відкритої конструкції корпусу.
  • Невелика вага та зручність транспортування. На більш дорогих генераторах (від 10 000 грн.) зазвичай встановлюються коліщатка.
  • Менша вартість обслуговування.
  • Менша ціна при однакових витратах палива порівняно з газовими та дизельними агрегатами.

Дизельні генератори

Дизельні генератори обирають, якщо потрібна тривала робота (від 8 годин щодня) або якщо потрібна потужність від 10 кВт. Дизельні електростанції характеризуються довговічністю та великим моторесурсом.

Generator 03.
Джерело

Переваги дизельного генератора:

  • Дизельні пристрої вважаються надійнішими, проте необхідність наявності системи передпускового підігріву для роботи в зимовий час і більш висока ціна роблять їх значно менш популярними.
  • АВР (автоматичне включення резерву) вже встановлено на більшості моделей, проте їхня мінімальна ціна істотно вища, ніж у бензинових і становить близько 15 000 грн.
  • Наявність чи можливість опціональної установки захисного кожуха дозволяють використовувати генератор у будь-яку погоду протягом усього року.
  • Захисний корпус значно знижує рівень шуму. Середні показники для таких моделей – близько 70 дБ, як спокійна розмова.

Газові генератори

За потреби постійного використання найбільш економічним буде газовий генератор, але для нерегулярних та короткочасних включень його ціна (від 40000 грн.) невиправдано висока. Основний мінус – обслуговування та ремонт. Їхня вартість суттєво вища, ніж у бензинових та газових пристроїв.

Generator 04.
Джерело

Переваги газового генератора:

  • Деякі моделі дозволяють підключатися безпосередньо до магістралі, тобто не вимагають заміни балонів. Але для цього потрібен відповідний дозвіл.
  • Газові моделі не виділяють шкідливих вихлопних газів під час роботи і менше шумлять.
  • Існують «гібридні» моделі, що працюють від зрідженого газу чи бензину.

Яку фазу обрати для генератора?

Наступним кроком буде вибір генератора залежно від фази. Генератор може бути однофазним (220В) чи трифазним (380В).

До однофазних електростанцій можна підключати лише однофазні споживачі (холодильник, свч-печі, лампочки, телевізор), головне – правильно розрахувати потрібну потужність.

Трифазні електростанції на 380В застосовуються за необхідності підключення трифазних споживачів (деякі прилади, електродвигуни, електромагніти). Також вони можуть забезпечувати резервною електрикою котеджі з трифазним розведенням мережі.

При підключенні до трифазних електростанцій однофазних споживачів необхідно рівномірно розподілити навантаження між фазами. Різниця потужностей на різних фазах має перевищувати 20-25%. В іншому випадку виникає перекіс фаз, що викликає пошкодження генератора.

Як вибрати генератор в залежності від потужності

Визначивши споживачі, які планується використовувати, необхідно скласти потужність усіх запланованих одночасно до підключення приладів. Потужність кожного з приладів краще подивитися в технічному паспорті або таблиці потужностей приладів.

Важливо правильно класифікувати електроприлади та враховувати при розрахунку їх пускові потужності.

Побутові приладиПотужність ВА
Фен для волосся450-2000
Праска500-2000
Електроплита1100-6000
Тостер600-1500
Кавоварка800-1500
Обігрівач1000-2400
Гриль1200-2000
Пилосмок400-2000
Телевізор100-400
Холодильник150-600
Духовка1000-2000
НВЧ піч1500-2000
Комп’ютер400-750
Електрочайник1000-2000
Електролампи20-250
Бойлер1200-1500
Міксер200-1000
Пральна машина1800-3000
ЕлектроінструментиПотужність ВА
Дрель400-800
Перфоратор600-1400
Електроточило300-1100
Дискова пила750-1600
Електрорубанок400-1000
Електролобзик250-700
Шліфувальна машина650-2200
ЕлектроприладиПотужність ВА
Компресор750-2800
Водяна помпа500-900
Циркулярна пила1800-2100
Кондиціонер1000-3000
Електромотори550-3000
Вентилятори750-1700
Сінокосарка750-2500
Помпа високого тиску2000-2900

Всю різноманітність моделей генераторів, представлену на сучасному ринку, можна досить чітко розділити на 5 груп, що відрізняються напрямом використання.

  1. Мобільні інверторні генератори для особистих потреб потужністю до 3 кВт.
  2. Джерела аварійного живлення для дачі або будмайданчика з невеликою кількістю споживачів потужністю від 2 до 6 кВт.
  3. Джерела аварійного живлення для приватного будинку із середньою або великою кількістю техніки та потужністю від 6 до 12 кВт.
  4. Професійні стаціонарні генератори для будмайданчиків та комерційних об’єктів потужністю від 100 кВт.
  5. Агрегати для зварювальних робіт.

Розглянемо докладніше кожну групу і приблизно розрахуємо оптимальний показник потужності.

Вибір мобільного генератора до 3 кВт

Найбільш компактні пристрої передбачають виключно побутове використання, наприклад, зарядка різної портативної електроніки або освітлення. Більш потужні інвертори можуть використовуватися для організації виїзних заходів із підключенням музичного обладнання та яскравого освітлення. Ще одна альтернатива – приватне будівництво із використанням невеликої кількості електроінструменту.

Generator 05.
Джерело

Найважливіші параметри:

  • Зручність транспортування – слід звернути увагу на наявність ручок для перенесення чи коліс для транспортування. Бажано відразу оцінити, чи зможе людина транспортувати пристрій поодинці.
  • Вага та габарити – чим вони менші (а вага генераторів у цій групі може змінюватись в межах 8-30 кг), тим зручніше агрегат брати з собою.
  • Наявність додаткових розеток 12В – Може стати в пригоді для використання додаткового обладнання. Вологозахист усіх розеток буде додатковим плюсом.
  • Наявність шумоізолюючого кожуха для тихішої роботи.
  • Вбудований стабілізатор напруги є в переважній більшості інверторів, що дозволяє використовувати їх для живлення обладнання, чутливого до перепадів напруги.
  • Комплектний кабель із клемами для заряджання автомобільного акумулятора – за потреби.
  • Вбудований захист від перевантажень є у більшості пристроїв.
  • Чотиритактний двигун – від двотактного відрізняється менш шумною роботою та меншою витратою палива. Додатково можна звернути увагу на виробника двигуна – далеко не завжди інвертор та мотор виготовлені одним брендом.

Приблизний розрахунок потужності:

Для недовгих (максимум 1-2 діб) поїздок на природу достатньо генератора потужністю близько 3 кВт. Цього має вистачити для зарядки смартфонів, ноутбука, освітлення території парою лампочок і навіть установки портативного холодильника.

Для розрахунку необхідної потужності мало визначити суму потужностей споживачів. Важливо враховувати, що багато пристроїв у момент запуску споживають у рази більше струму. Якщо цього не врахувати, інвертор буде перевантаженим і вимкнеться.

Вибір генератора для дачі до 6 кВт

Як джерело живлення на дачі для підключення мінімально необхідної техніки. Для нетривалого живлення електроінструменту на будівництві. Використання в аварійних ситуаціях (аварійна, пожежна служба, МНС).

Generator 06.

Найважливіші параметри:

  • Однофазні або трифазні розетки – якщо трифазне обладнання не використовуватиметься, сенсу переплачувати за можливість його живлення немає.
  • Габарити – навіть серед найпотужніших моделей цієї групи можна знайти досить компактні, такі, які зручно перевозити в багажнику або зберігати в гаражі.
  • Вага – чим вона менша, тим зручніше готувати пристрій до використання.
  • Рівень шуму – окремі моделі можна використовувати навіть уночі, при цьому не заважаючи оточуючим.
  • Ціна – при рівних показниках потужності бензинові агрегати коштують дешевше за газові та дизельні.

Приблизний розрахунок потужності:

Зазвичай на дачі є холодильник і телевізор, а в режимі економії освітлюватися будинок буде двома лампочками. Ну а як максимум можна передбачити необхідність включення пилососа.

Таким чином, на випадок непередбаченого і довгого відключення електрики на дачі слід мати бензиновий генератор потужністю 3-4 кВт.

Як вибрати генератор для дому до 12 кВт

Generator 07.
Джерело

Генератори потужністю до 12 кВт призначені для роботи в приватному будинку або котеджі як основне джерело (за відсутності електричної лінії). Для резервного живлення при тривалих відключеннях.

Найважливіші параметри:

  • Як і в попередньому випадку, придивлятися до трифазних моделей слід лише за наявності відповідного обладнання, інакше переплата буде просто безглуздою.
  • Для використання як стаціонарного резервного джерела бажано, щоб генератор був обладнаний пристроєм автоматичного введення резерву (АВР) – підсистемою, що включає агрегат, як тільки зникає напруга в основній мережі та вимикає при його появі.
  • Багато моделей не мають АВР, але допускають його додаткову установку, відповідно, якщо в цій функції немає екстреної необхідності, при покупці їй можна знехтувати.
  • Приблизно та сама ситуація і з кожухом від шуму – в одних моделей він іде в комплекті, для інших – купується окремо.

Приблизний розрахунок потужності:

Генератори такого класу вже дають вам звичний рівень комфорту, який ви очікуєте. Якщо генератор буде оснащений АВР, то можливо ви навіть не помітите відсутність світла в мережі й при цьому буде користуватися всією необхідною технікою. Для приватного будинку 10 кВт буде достатньо.

Як підібрати стаціонарний генератор від 100 кВт

Як правило стаціонарні генератори використовують у промисловості та на великих будмайданчиках. Як аварійні джерела в лікарнях та інших громадських місцях. За великим рахунком, подібні генератори є повноцінними стаціонарними підстанціями, здатними забезпечувати електропостачання безлічі приладів на регулярній основі.

Generator 08.
Джерело

Найважливіші параметри:

  • При виборі конкретної моделі необхідно враховувати кількість пристроїв, що одночасно підключаються, їх потужність, безпека самої конструкції і якість шумоізоляції, оскільки прилад буде працювати постійно.
  • Перед покупкою бажано одразу проконсультуватися з фахівцем, щоб визначитися з можливостями монтажу та питаннями гарантійного обслуговування.
  • Всі моделі мають безпечне підключення та захист від перевантажень.
  • Найголовніший недолік – дуже висока ціна. Вона розпочинається від 80 000 грн.

Як підібрати зварювальний генератор

Як вибрати генератор для зварювальних робіт? Зварювальні генератори завжди виділяють в окрему категорію. Такі апарати мають конструктивні особливості порівняно зі звичайними генераторами. Зварювальний генератор обладнаний спеціальним модулем, який перетворює механічну енергію, виділяє струм і напругу на рівні, достатньому для підпалу зварювальної дуги.

Generator 09.
Джерело

Типи агрегатів:

  • Змінного струму — використовують спеціальні електроди. Відрізняються доступністю та простотою використання.
  • Постійного струму — працюють з електродами та оснащені випрямлячем напруги, що позначається на вартості обладнання. Через випрямлення струму утворюється невелика втрата потужності, але в результаті зварювання виходить якіснішим.
  • Інверторні — найбільш популярні серед покупців. Можуть застосовуватись як джерело резервного живлення за рахунок стійкості до перепадів напруги.
  • Напівавтоматичні – найбільш високотехнологічні та дорогі генератори. При зварюванні з котушки автоматично подається дріт, для чого необхідний блок керування. Моделі можуть працювати з газом та без нього.

Найважливіші параметри:

  • Сила струму — зазвичай є можливість регулювання в межах 10-250А. Чим більше значення, тим товстіший електрод можна буде застосувати.
  • Діаметр і тип електродів — для нескладних побутових завдань підійдуть 2-3 мм електроди. Також вони відрізняються покриттям.
  • Габарити та вага — як і в попередніх випадках, чим менше розміри та вага пристрою, тим зручніше його використовувати.

Додаткові критерії вибору генератора

Вивчивши всі технічні деталі питання щодо вибору генератора, варто звернути увагу на простіші, але не менш важливі питанням зручності. Є функції та можливості, які обов’язково потрібно враховувати при виборі електростанції для будинку, дачі чи ділянки:

  1. Рівень шуму. Нормальне значення становить не більше 74 дБ для бензинових пристроїв та 82 дБ для дизельних. При цьому якщо електростанція захищена кожухом, рівень шуму повинен становити не більше 70 дБ.
  2. Наявність захисного кожуха та глушника шуму. Деякі виробники постачають у комплекті додаткові засоби шумоізоляції. Добре, якщо й у вибраній вами моделі такі будуть.
  3. Об’єм паливного бака. Тут все просто, чим більше вибрати бак, тим довше пропрацює генератор до наступної заправки, але відповідно і габарити/вага збільшаться.
  4. Наявність захисту від перенапруги та короткого замикання. При виборі обов’язково звертайте увагу на те, щоб ваша електростанція мала додаткові захисні пристрої, які продовжать термін служби.
  5. Система охолодження: повітряна чи рідинна. Другий варіант найчастіше зустрічається на дорогих стаціонарних моделях, т.к. рідинне охолодження є ефективнішим.
  6. Тип запуску: ручний, електричний стартер чи автозапуск. Для дачі можна вибрати недорогий варіант – зі шнуром, який просто потрібно смикнути для включення.

Якщо ви хочете підібрати генератор для автономного електропостачання приватного будинку, краще зупинитись на моделі з автозапуском. До того ж система автоматичного введення резерву (АВР) дозволяє виводити інформацію про те, на скільки годин вистачить роботи електростанції.

Generator 10.
Джерело

Як правильно вибрати генератор

Вибір генератора не дуже складне завдання, але придбання правильного обладнання здатне убезпечити вас, дати вам можливість жити та працювати у звичному темпі. Керуючись представленою вище інформацією, ви зможете підібрати потрібний генератор точно під свої потреби та не переплачуючи за зайву потужність і функціональність.

Партнери

Останні новини

Всеукраїнський центр волонтерів

people
Миколаївський обласний благодійний фонд
“РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД БЛАГОЧЕСТЯ”

Свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації Серія АВ №736456 від 26.09.08

Контакти:

Преса про нас